torek, 20. november 2012

Dvignite se! - sobotne demonstracije

"JEZA, VZROK ZA UPOR

Drznejo si nam reči, da država danes ne more več kriti stroškov splošnih državljanskih pravic. Toda kako lahko trdijo, da ni dovolj denarja za vzdrževanje in ohranjanje teh pridobitev, ko pa se je količina bogastva od konca vojne, ko je bila evropa razdeljena občutno povečala? Gotovo zato, ker je moč denarja, proti kateremu se je odporniško gibanje tako srdito bojevalo, še nikoli ni bila tako velika, predrzna, vase zazrta; še nikdar ni imela toliko služabnikov, ki segajo v najvišje sfere države. Banke, ki so zdaj v zasebnih rokah, se ubadajo predvsem s skrbjo za devidende in čim višje plače svojih direktorjev, ne s splošno koristjo. Prepad med najbogatejšimi in najrevnejšimi nikoli ni bil tako globok; dirka za denarjem in tekmovalnost pa nikoli nista bila deležni tolikšne spodbude."

 Citirano iz knjige: Stephane Hessel, Dvignite se! (Založba Sanje 2011)


 

" Uporniško gibanje je vzniknilo iz jeze. Mi, veterani odpora in oboroženih si Svobodne Francije, mlade rodove pozivamo, naj živijo in posredujejo dediščino odporniškega gibanja in njegovih idealov naprej. Kličemo jim: prevzemite štafeto, razjezite se! Odgovorni v politiki, gospodarstvu, intelektualci in celotna družba se ne smejo prodati niti se pustiti prepričati sedanji mednarodni diktaturi finančnih trgov, ki ogroža mir in demokracijo."

 Citirano iz knjige: Stephane Hessel, Dvignite se! (Založba Sanje 2011)





"Vsem in vsakomur posebej med vami želim, da bi imeli vzrok za jezo. To je nekaj dragocenega. Kadar človeka nekaj razjezi, tako kot je mene razjezil nacizem, postane bojevit in močan in ukrepa. Zlije se z mogočnim tokom zgodovine, zgodovina pa more teči naprej, tako kot ji določajo posamezniki. In njen tok teče proti večji pravičnosti in večji svobodi - vendar ne tiste vrste nenadzorovani svobodi, kakršno si jemlje lisica v kokošnjaku. Pravice, ki jih omenja Splošna deklaracija o človekovih pravicah iz leta 1948 so univezalne. Če srečate koga, ki jih ni deležen, sočustvujte z njim in mu pomagajte, da si jih bo izboril." 

 Citirano iz knjige: Stephane Hessel, Dvignite se! (Založba Sanje 2011)






" BREZBRIŽNOST, NAJSLABŠI MOŽNI ODGOVOR

Res je, razlogi za jezo so danes manj otiplivi - ali pa je svet toliko bolj zapleten. Kdo vlada, kdo odloča? Ni mogoče vedno zlahka razlikovati vseh tokov, ki usmerajo naša življenja. Nimamo več opravka z maloštevilno elito, katere ravnanje bi si z lahkoto razlagali. Svet je ogromen in čutiti je, da so njegovi deli vzajemno odvisni. Živimo v medsebojni povezanosti kakršne še ni bilo. Toda na tem svetu je nekaj stvari, ki jih ne moremo dopuščati. Če jih hočemo videti, moramo dobro pogledati in jih poiskati. Mladim pravim; malo poiščite in našli jih boste. Najslabši odgovor je brezbrižnost, reči "ničesar ne morem spremeniti, se bom že kako znašel ". Kdor se obnaša tako, zanika eno od poglavitnih in nepogrešljivih človeških lastnosti: sposobnost razjeziti se in se nato tudi vplesti."

 Citirano iz knjige: Stephane Hessel, Dvignite se! (Založba Sanje 2011)






"Naj torej še enkrat pozovem k pravem miroljubnem upiranju vsem sredstvom množičnega obveščanja, ki naši mladini ne odpirajo drugih obzorji kot množično potrošnjo, prezir do šibkejših od sebe in do kulture, splošno amnezijo in skrajno tekmovalnost na življenje in smrt"

Tistim možem in ženam, ki bodo vtisnili pečat 21.stoletju, pa z vso naklonjenosto sporočamo:

"USTVARJATI POMENI UPIRATI SE, UPIRATI SE POMENI USTVARJATI"

 Citirano iz knjige: Stephane Hessel, Dvignite se! (Založba Sanje 2011)

Ni komentarjev: